22 maja dzięki wspólnemu zaangażowaniu uczniów, rodziców i nauczycieli wybraliśmy się w kulinarną podróż po Europie. Już od rana na sali gimnastycznej przedstawiciele klas tworzyli swoje stanowiska, które kusiły zapachem, a ich kolory przyciągały wzrok. Na stołach pojawiały się charakterystyczne potrawy kojarzące się z konkretnym państwem unijnym, flagi oraz przepisy. Wszyscy uczniowie mieli okazję dowiedzieć się czegoś więcej o danym kraju nie tylko poprzez aspekt kulinarny. Były też ciekawostki, symbole, a nawet lokalne stroje narodowe. Po minach uczestników można stwierdzić, że im smakowało i że świetnie się bawili. Uczniowie uwielbiają takie przedsięwzięcia! Rozwijają przy tym wiele kompetencji kluczowych i dużo się uczą. Po dzisiejszym dniu niejeden uczeń podróżując po Europie z pewnością będzie wiedział jak smakuje to danie o dziwnej nazwie w menu. Takie akcje wymagają jednak zaangażowania wielu osób, współorganizacji i ogromnego nakładu pracy. Dlatego wszystkim, którzy włączyli się w nasz Kulinarny Dzień Europy należą się wielkie podziękowania i brawa.
























