Uczniowie klasy VIa podczas lekcji techniki wypiekali gofry. Głównym celem tych zajęć było wykształcenie praktycznych umiejętności kulinarnych niezbędnych w dorosłym życiu. Kierując się przepisem i wskazówkami uczniowie w grupach przygotowali ciasto z produktów potrzebnych do wykonania gofrów. Następnie było ono pieczone w gofrownicach, gdzie nabierało odpowiedniego koloru i kształtu. Wszyscy z niecierpliwością czekali aż gofry będą wykonane. Gotowe wypieki doprawiane były według gustu i smaku owocami, bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem. To było bardzo interesujące, praktyczne i „słodkie” doświadczenie, które przyniosło wiele radości i świetnej zabawy. Dzieci uwielbiają takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się samodzielnie przygotowało. W czasie lekcji zostały wykorzystane artykuły gospodarstwa domowego zakupione w ramach Programu „Laboratoria przyszłości”.