Przedszkolaki promują zdrowe odżywianie
Od najmłodszych lat rozwijamy świadomość prawidłowego odżywiania, w związku z tym nasze przedszkolaki wiedzą jak dbać o swoje zdrowie. Dnia 30 marca przedszkolaki z grupy VII „Orzeszki” samodzielnie wykonywały wiosenne kanapki. Działania poprzedziła pogadanka na temat zachowania higieny (mycia rąk), a także jedzenia zdrowych produktów. Dzieci przypomniały piramidę zdrowego odżywiania. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy razem zabrali się do pracy. Na stołach zagościły świeże warzywa: sałata, rzodkiewka, ogórki, pomidory, papryka, szczypiorek oraz wyhodowana przez przedszkolaków rzeżucha. Nie zabrakło także wędliny, sera, jajek, pieczywa (w tym ciemne pieczywo) oraz przyborów kuchennych pomocnych w pracy. Wszystkie dzieci z wielkim zaangażowaniem samodzielnie smarowały pieczywo, układały produkty, warzywa, tworząc na kanapkach bardzo ciekawe kompozycje. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę smakowicie – nic więc dziwnego, że po kulinarnej przygodzie znikały z talerzy bardzo szybko, bo przecież każdy z nas wie, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształtują w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają wyobraźnię i kreatywność oraz utrwalają nawyki higieniczne.
Dziękujemy rodzicom za pomoc w przygotowaniu produktów.







