Lekcje techniki w ramach programu Laboratoriów Przyszłości mają za zadanie rozwijać możliwości techniczne uczniów w okresie wzmożonego nabywania osiągnięć poznawczych. Uczniowie na technice obcowali z urządzeniami małego AGD. Po zapoznaniu się z zasadami bhp i instrukcją żelazka przystąpili do prasowania. Zajęcia pozwoliły nauczyć odpowiedniej techniki prasowania, która zapewnia najbardziej optymalne efekty. Uczniowie mieli również możliwość nauki szycia. Wielu uczniów nigdy nie miało okazji korzystać z maszyny do szycia. Jej obsługa wymagała wprawy i odpowiedniej wiedzy, dotyczącej mechanizmu działania urządzenia. Uczniowie poznali tajniki szycia na maszynie, niektórzy już potrafią szyć wybranymi przez siebie ściegami. Korzystając z możliwości jakie daje nam wyposażenie klasopracowni techniki w ramach programu Laboratoria Przyszłości uczniowie zrobili pyszne tosty. Po zapoznaniu się z teoretycznymi podstawami zdrowego odżywiania i instrukcją obsługi opiekacza do kanapek, uczniowie mieli okazję wykazania się w praktyce. Pod okiem nauczyciela przystąpili do przygotowywania chrupiących tostów. Były tosty z pieczywa pszennego i pełnoziarnistego, z różnymi dodatkami. W kategorii narzędzi uniwersalnych uczniowie mogli zapoznać się z możliwością wykorzystania i obsługą akumulatorowej wiertarko-wkrętarki. Przy jej użyciu uczniowie wykonywali otwory na łączenia za pomocą śrub lub kołków. Celem zajęć było budowanie kompetencji kreatywnych i technicznych wśród uczniów. Ponadto takie lekcje aktywizowały i wzbudzanie u nich większe zainteresowanie zajęciami lekcyjnymi poprzez możliwość pracy na wysokorozwiniętym, interesującym sprzęcie technologicznym. Uczniowie mieli możliwość utrwalenia poznanej wiedzy teoretycznej poprzez ćwiczenia praktyczne.









